середу, 23 грудня 2015 р.

СТОП - СНІД !

СНІД. Темпи розповсюдження хвороби не зменшуються

*21  21 травня в усьому світі відзначатимуть День пам’яті жертв СНІДу. За оцінкою лікарів, темпи розповсюдженості хвороби поки не зменшуються — маємо справу з наслідками сексуального буму 90-х 
 
Сексуальна революція і досі не вщухла, тому в Міністерстві охорони здоров’я б’ють на сполох.
Чому українські хлопці та дівчата ставляться до СНІДу несерйозно та як привернути їхню увагу до проблеми. Подібні відеоролики наводнюють телевізійний екран двічі на рік: напередодні дня пам’яті жертв СНІДу (у травні) і в день боротьби з цією хворобою (у грудні). Решту десять місяців від проблем СНІДу нація відпочиває . Розміщення відеороликів на телебаченні та установка бігбордів для українського бюджету справа занадто дорога.
Те, що стандартна соціальна робота на молодь не діє, фахівці зрозуміли давно. Темпи передачі ВІЛ статевим шляхом поки не зменшуються. За останніми даними, кількість ВІЛ-інфікованих споживачів наркотиків трохи поменшала (раніше було 70 % від кількості всіх інфікованих, тепер — 49 %). А кількість статевих заражень зросла: тепер це 30 %.
Хлопці та дівчата не вважають за потрібне здавати тест на СНІД, свої стосунки вони починають з довіри один до одного.

Ми мусимо подолати «дикунські» стереотипи щодо СНІДу, беручи приклад з розвинутих країн. І у цій справі роль ЗМІ важко переоцінити. Якби журналісти постійно нагадувати суспільству про небезпеку, то кількість ВІЛ-інфікованих помітно зменшилася б. Принаймні так вважають у Фонді сім’ї Кайзер з США, який бере участь у програмі подолання ВІЛ/ СНІДу на Україні і представники якого часто зустрічаються із представниками регіональних медіа, інформуючи їх про реальний стан речей.

Щодня в Україні офіційно виявляють від 36 до 39 нових випадків ВІЛ-інфікування. А за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я справжня кількість людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом , може становити 260 тисяч осіб або 1,08% дорослого населення України. Торік кількість зареєстрованих нових випадків ВІЛ/СНІДу в Україні була найвищою з початку епідемії у 1987 році та становила 12 491 випадок.

Перші випадки СНІДу були зареєстровані в 1981 р. у США. Вважають, що в країну його заніс стюард авіакомпанії "Эйр-Канада" Гаэтан Дюга- активний гомосексуаліст. Розслідування, що провели американські лікарі, показало, що він заразив 40 з перших 250 жертв СНІДу в США. Дюга назвали "нульовим" пацієнтом. Він вмер у 1984 р. у віці 32 років від "раку гомосексуалістів" - саркоми Капоши.
Хвороба, почавши з декількох випадків у середовищі гомосексуалістів, уже через рік була зареєстрована в 16 країнах у 711 чоловік, через 5 років - у 113 країнах у 72 504 чоловік. У середині 1992 р., за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я , у 165 країнах світу зафіксовано більш 500 тис. хворих СНІДом. Близько половини з них уже загинули.



Масштаби епідемії СНІДУ порівнюють з айсбергом. Виявлених на сьогоднішній день хворих (більш 500 тис.) вважають верхівкою айсберга. Основна глибоководна частина айсберга - це люди в яких поки немає ніяких ознак хвороби, але вони вже заражені ВІЛ і в недалекому майбутньому в них варто очікувати розвитку хвороби. По оцінках учених, таких людей у 50-100 разів більше, ніж виявлених хворих на СНІД.

Немає коментарів:

Дописати коментар